Biokominek - czym jest, zalety i wady

Biokominki, czyli czym są kominki ekologiczne?

Biokominka to alternatywna forma dla kominków tradycyjnych. Z powodzeniem można je montować w domach, mieszkaniach czy na tarasie, gdyż nie trzeba przy nich budować instalacji kominowej. Opalane są biopaliwem i dają przyjemne ciepło. Poznaj zalety tego rozwiązania, ale również jego wady. Dowiedz się, jak prawidłowo używać kominek ekologiczny oraz jak go gasić. 

Biokominek, czyli kominek ekologiczny – co to takiego?

Biokominek to ekologiczna forma na ogrzewania pomieszczenia. Eko kominki ogrzewane są płynnym lub żelowym paliwem na bazie alkoholu. W konsekwencji podczas procesu spalania nie wydziela się dym ani zapach, który powstaje przy tradycyjnych kominkach.

Ponadto kominki ekologiczne na biopaliwo nie pozostawiają po sobie popiołu, który trzeba następnie usunąć. Z tego względu biokominki wymagają tylko minimalnego czyszczenia. 

Biokominek w domu

Co najważniejsze – biokominki nie potrzebują montażu całej instalacji odprowadzającej dym. Z tego względu jest to popularne rozwiązanie na przykład w mieszkaniach. Można je zamontować na ścianie, w narożniku czy nawet wybrać opcję wolnostojącą. 

Nie jest to jednak rozwiązanie, które można by stosować jako całoroczne źródło ciepła. Biokominek ma raczej zastępować tradycyjne kominki i przywoływać ich magię, a także delikatnie ogrzewać pomieszczenie. Jest to również rozwiązanie, które sprawdza się na tarasach czy w ogrodach. 

Jak działają kominki ekologiczne?

Budowa biokominka jest bardzo prosta, dlatego już po instalacji wystarczy tylko napełnić zbiornik specjalnym biopaliwem żelowym lub płynnym. Następnie podpalić je zapałką. Jednak – jeśli paliwo rozleje się poza brzegi pojemnika, to należy je dokładnie wytrzeć przed podpaleniem. Biopaliwo łatwo zajmuje się ogniem. 

Kominki ekologiczne są skonstruowane w taki sposób, aby ich użytkowanie było bardzo proste. Jeśli przestrzega się zasad bezpieczeństwa i podstawowych reguł zawartych w instrukcji, to podpalanie go i gaszenie będzie proste. 

Gaszenie biokominka następuje przy pomocy specjalnego elementu sterującego, który odcina dopływ tlenu. (ta sama rączka służy również do regulowania mocy ognia w palenisku). Tym samym biopaliwo natychmiast się wygasza. Jednak producenci zazwyczaj zalecają, aby poczekać, aż paliwo wypali się do końca. W przeciwnym razie może ono parować i przy kolejnej próbie rozpalenia gwałtownie się zapalić. 

Nigdy jednak nie dolewamy biopaliwa do kominka ekologicznego, gdy ten się jeszcze pali! Takie działanie może być bardzo groźne. Po pierwsze występuje wtedy duże ryzyko, że biopaliwo wyleje się poza pojemnik, a to będzie skutkowało szybkim rozprzestrzenianiem się otwartego ognia. Ponadto nie powinno się też dolewać paliwa od razu wtedy, gdy kominek ekologiczny się wygasi. Należy poczekać przynajmniej pół godziny, aż eko palenisko się wystudzi. 

Co w przypadku, gdy biopaliowo żelowe lub w płynie wyleje się na podłogę i zacznie się palić? Wtedy absolutnie nie gasimy takiego ognia wodą! W takim przypadku używamy tylko gaśnicy, który przystosowana jest do gaszenia alkoholu. Jeśli taka nie jest na wyposażeniu (aczkolwiek warto ją mieć, gdy montuje się biokominek), to powstały ogień trzeba ugasić – np. grubym kocem. Tym samym odcina się dopływ tlenu. 

Jak długo pali się biokominek?

Wszystko zależy od tego, jak duży jest kominek ekologiczny i jaki jest jego zbiornik na biopaliwo. Średnio litr paliwa żelowego lub w płynie (bioetanol) wystarcza na od 3 do 6 godzin spalania. Wpływ na to ma jeszcze wysokość płomienia oraz sama moc biokominka. 

Rodzaje biokominków

Jedną z zalet biokominków jest na pewno ich bardzo prosta instalacja, montaż w dowolnym miejscu, ale także ich walory estetyczne. Kominek ekologiczny, ze względu na swoją zbyt małą moc grzewczą, nie może być jedynym źródłem ciepła. Jednak z powiedzeniem może ogrzać salon w zimniejsze dni i przede wszystkim wprowadzić do niego przytulną atmosferę. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów biokominków. 

  • Biokominek narożny – może być montowany jako wnęka w ścianie, a także usytuowane na cokole. Zaleta takiego rozwiązania jest możliwość obserwacji ognia z dwóch stron. 
  • Biokominek wiszący – można go zawiesić w dowolnym miejscu w domu na ścianie. Wystarczy zmontować wszystkie jego elementy, a następnie powiesić. 
  • Biokominek do zabudowy – najbardziej przypomina tradycyjny kominek, a przy tym udostępnia dodatkowe walory estetyczne. Ekologiczny kominek do zabudowy można dopasować do wnęki ściennej lub dowolnego miejsca w domu. 
  • Biokominek wolnostojący – w formie tradycyjnego piecyka, który można przestawiać w różne miejsca. Takie kominek ekologiczny można stosować w domu, a w zimniejsze wieczory dogrzewać się nim na tarasie. 
  • Biokominek nablatowy/ozdobny – designerska forma kominka ekologicznego, która pełni funkcję ozdobną, ale i grzewczą. Można ustawić go na blacie lub też przyjmuje formę niewielkiego lampionu. 

Rodzaje biokominków

Biokominek – zalety i wady

Kominki ekologiczne są alternatywą dla tych tradycyjnych opalanych na przykład drewnem. Wybierane są przede wszystkim ze względu na swój design i prosty montaż. Biokominki mają swoje zalety, ale też wady. 

Zalety

  1. Bezdymne i bezwonne spalanie
  2. Estetyczny wygląd
  3. Prosty montaż
  4. Alternatywne źródło ciepła
  5. Możliwość przenoszenia biokominka w dowolne miejsce
  6. Nie przyczyniają się do skażenia środowiska naturalnego
  7. Można je stosować w domu, jak i na tarasie/balkonie
  8. Szeroki wybór biokominków pod względem rodzaju montażu i estetyki

Wady

  1. Wysokie koszty ogrzewania. Biopaliowo nie należy do najtańszych 
  2. Pomieszczenie, w którym używany jest kominek ekologiczny, musi być wietrzone po każdym użyciu (do atmosfery trafia para wodna wraz z dwutlenkiem węgla)
  3. Za mała moc grzewcza, aby kominek ekologiczny stał się jedynym źródłem ogrzewania domu

Ile kosztuje kominek ekologiczny? 

Sam biokominek nie jest najdroższym wydatkiem, bo ceny tego designerskiego dodatku do domu wahają się od kilkuset do kilku tysięcy złotych. Jest to więc cena, którą można zapłacić za to źródło ciepła np. do dogrzewania salonu czy tarasu. Droższe jest natomiast biopaliwo. Pięć litrów bioetanolu kosztuje minimum 40 zł. Trzeba pamiętać, że jeden litr starcza zazwyczaj na użytkowania kominka przez kilka godzin (zazwyczaj ok. 3). Z tego względu – przy codziennym stosowaniu – kominek ekologiczny jest dość drogim rozwiązaniem.