Jak pozbyć sie moli spożywczych?

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole kuchenne to insekty, które pojawiają się w produktach sypkich, takich jak ryż, kasza, mąka cukier, owoce suszone czy orzechy. Charakterystyczna pajęczyna, którą można zaobserwować w paczce z żywnością, sugeruje, że wewnątrz znajdują się larwy moli. Jak pozbyć się moli spożywczych i co zrobić, aby nie pojawiały się one w przyszłości? Przeczytaj nasz poradnik. 

Mole spożywcze – co to takiego?

Mole spożywcze to brązowo-szare skrzydlate insekty, które nazywane są również omacnicą spichrzanką. Jest to rodzaj motyla, który zazwyczaj pojawia się w suchym pokarmie. Już w początkowej fazie rozmnażania w produktach spożywczych można zauważyć larwy tych insektów. 

Mole kuchenne żywią się produktami sypkimi, takimi jak mąka, kasza, ryż czy cukier, a ich obecność w tych produktach zwiastuje cienka pajęczyna. Można również zauważyć larwy lub małe gąsienice. Oczywiście wtedy należy dany produkt spożywczy jak najszybciej wyrzucić. Mole żerujący na jedzeniu bardzo szybko się rozmnażają i są w stanie złożyć nawet 200 jaj, które wykluwają się już po ośmiu dniach. Dlatego też – jeśli zauważy się w domu latającego insekta, który może być molem, trzeba koniecznie sprawdzić wszystkie paczki z żywnością i przystąpić do dezynsekcji

Mole kuchenne w domu - jak się pozbyć?

Jak wtedy pozbyć się moli spożywczych? Kluczem jest systematyczne sprawdzanie produktów sypkich, w których mogłyby zagnieździć się te insekty oraz szybka reakcja na pojawienie się ich. 

Mole w domu – skąd się biorą? 

Mole spożywcze przynosimy ze sklepów. Jaja tych insektów mogą występować na produktach różnego rodzaju lub larwy mogą pojawiać się już na etapie produkcji. Zazwyczaj na żerowisko wybierają takie produkty jak cukier, suszone warzywa i owoce, bakalie, kasze i ryż, makaron czy inne produkty sypkie. Lubują się w zaciemnionych miejscach, w których mają dostęp do pożywienia. Najczęściej więc pojawiają się w domowych spiżarniach czy halach produkcyjnych i hurtowniach. 

Niestety mole spożywcze po wykluciu się mogą przedostać się przez papierową czy cienką foliową paczkę, w której przechowywany jest dany produkt. Dlatego też już profilaktycznie warto przesypywać produkty sypkie do słoików. W razie pojawienia się tych szkodników będzie sobie można z nimi łatwo poradzić. Wtedy też wystarczy wyrzucić słoik lub jego zawartość, a nie stosować inwazyjne środki pozbycia się tych insektów. 

Po zakupie produktów sypkich warto przejrzeć ich zawartość i sprawdzić, czy już nie ma w nich widocznych charakterystycznych pajęczyn oraz larw. Szczególnie trzeba uważać latem, gdyż właśnie wtedy mole spożywcze mają najlepsze warunki do rozmnażania. 

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Jak pozbyć się moli? Przede wszystkim nie czekać, gdy zauważymy chociaż jednego osobnika. Jeśli w kupionej mące czy kaszy zauważy się charakterystyczne pajęczyny, to produkt należy wyrzucić (jeśli jest to na przykład mąka lub cukier) lub starać się zlikwidować mole spożywcze poprzez obróbkę termiczną, dezynsekcję i dezynfekcję. Wyróżniamy dwa sposoby na to, jak pozbyć się moli spożywczych z domu: domowy i za pomocą specjalistycznych środków. 

Domowe sposoby na pozbycie się moli kuchennych

  • Szklane lub metalowe pojemniki – warto przysypywać produkty sypkie do szklanych lub metalowych pojemników. Wtedy zyska się pewność, że nawet jeśli w pokarmie pojawią się mole, to nie wydostaną się one na zewnątrz. 
  • Gruntowne porządki – jeśli w kuchni pojawiły się mole spożywcze, to koniecznie trzeba przejrzeć wszystkie produkty i dokładnie oczyścić szafki. Świetnie do tego nadaje się roztwór z wody, sody oczyszczonej i octu, który zniszczy ewentualne jajeczka pozostawione przez larwy. 
  • Metoda termiczna – larwy i jaja tych insektów nie przetrwają w gorącym środowisku. Dlatego też po dokładnym umyciu wszystkich szafek, półek i szuflad kuchennych, warto dodatkowo nawiewać je na przykład powietrzem z suszarki do włosów. Ponadto kasze, orzechy czy ryż można na minutę umieścić w rozgrzanym piekarniku, co także zniszczy ewentualne jaja moli spożywczych. Ponadto niesprzyjającym środowiskiem dla nich są również minusowe temperatury, dlatego też zakupione produkty żywnościowe można umieścić w zamrażalniku na kilkanaście minut. 
  • Zioła i olejki – jak pozbyć się moli spożywczych domowymi sposobami? Po oczyszczeniu szafek warto zabezpieczyć się przed ponowną inwazją tych insektów. Mole kuchenne nie lubią intensywnych zapachów takich ziół jak: lawenda, goździk, bylica, wanilia, liść laurowy, cytryna i pomarańcza. Można te zioła umieścić w szafkach, a liście laurowe bezpośrednio w paczce czy słoiku z ryżem, mąką lub kaszą. Natomiast szafkę można spryskać olejkiem goździkowym lub umieścić w niej kwiaty lawendy. 

Jak pozbyć się moli kuchennych?

Środki na mole spożywcze

  • Pułapki na mole spożywcze – na skrzydłach szafek kuchennych warto zamocować pułapki na mole spożywcze, które można kupić w sklepach. Są to tak zwane pułapki feromonowe, które nie są toksyczne dla ludzi i pożywienia. Takie pułapki zawierają substancje zapachowe, które wabią samca. Ten przylepia się do niej, ale dzięki temu zostaje zahamowany cały proces rozmnażania się moli spożywczych. Trzeba monitorować stan insektów, które pojawiają się na pułapce. 
  • Pomoc specjalisty – w skrajnych przypadkach, gdy moli spożywczych jest bardzo dużo, niezbędna może okazać się pomoc specjalisty zajmującego się likwidacją insektów. Zastosuje on specjalne środki owadobójcze. Takie rozwiązania raczej stosuje się w większych zakładach produkcyjnych. W domu powinny wystarczyć mniej inwazyjne metody.   

Mole w domu – czy są niebezpieczne dla zdrowia? 

Może zdarzyć się tak, że nieświadome spożycie jaj czy larw moli spowoduje problemy z układem pokarmowym lub poważniejsze infekcje (jeśli insekt przenosi szkodliwe grzyby czy inne drobnoustroje). Dlatego też kasze czy ryż warto płukać wodą przed spożyciem, co także korzystnie wpłynie na oczyszczenie ziaren i poprawia walory smakowe. 

Jeśli na danym produkcie sypkim zauważy się pajęczynę, to już wtedy należy zrezygnować z jego spożycia. Przede wszystkim należy jednak dbać o odpowiednią czystość w szafkach oraz przesypywaniu produktów żywnościowych do szklanych pojemników.