kuchnia ze spiżarnią

Jak urządzić kuchnię ze spiżarnią?

Spiżarnia w kuchni pomaga w dobrej organizacji produktów spożywczych i zapasów, wydziela przestrzeń między rzadko i często używanymi sprzętami kuchennymi oraz pozwala utrzymywać pomieszczenie w schludnej i estetycznej harmonii. Sprawdź inspiracje na najlepsze spiżarnie w kuchni!

Oddzielne pomieszczenie

Najlepiej sprawdzającym się rozwiązaniem jest przeznaczenie oddzielnego pomieszczenia na spiżarnię przy kuchni. Ważne jest jednak, żeby oba pokoje znajdowały się obok siebie.

Wygospodarowanie osobnego pomieszczenia wcale nie musi wiązać się z dużymi nakładami finansowymi czy poświęceniem dużej powierzchni. Wystarczy tak naprawdę 2,5 m2.  Taka mała spiżarnia w kuchni może być oddzielona ścianką działową, drzwiami lub futryną.

Drzwi do spiżarni w kuchni w zabudowie

Spiżarnia do kuchni może znajdować się zarówno przy pomieszczeniu do gotowania, jak i w nim. Wystarczy zagospodarować niewielką przestrzeń (nawet o nieregularnym kształcie) i oddzielić ją drzwiami przesuwnymi, harmonijkowymi lub otwieranymi na oścież.

Chcąc zachować estetyczną spójność w kuchni, warto zainwestować w drzwi z materiału, z którego wykonana jest zabudowa kuchni. Taką spiżarnię można wówczas stworzyć pod schodami, przy skośnej ścianie czy w samych meblach kuchennych.

drzwi do spiżarni w kuchni w zabudowie

Wydzielona przestrzeń w kuchni

Nie każdy ma możliwość stworzenia osobnego pomieszczenia na kuchenną spiżarnię, ale to nie znaczy, że musi rezygnować z tworzenia spiżarni samej w sobie. Wystarczy przeznaczyć na to inną przestrzeń i oddzielić na przykład blatem z szufladami czy komodą lub witryną kuchenną. 

Nowoczesna spiżarnia w kuchni może znajdować się również naprzeciwko strefy do gotowania. Wówczas wyraźnie widać granicę między jedną a drugą przestrzenią. Ponadto, gdy spiżarnia znajduje się po drugiej stronie kuchni, nie ma ryzyka, że przechowywane sypkie produkty spożywcze zajdą wilgocią bądź tłuszczem.

nowoczesna spiżarnia w kuchni

Wolne miejsce pod sufitem

Chcąc urządzić kuchnię ze spiżarnią, warto wykorzystać również trudniej dostępne miejsca, do których rzadziej się zagląda, ale które mają potencjał na funkcjonalne wykorzystanie. 

Takim miejscem jest na przykład wolna przestrzeń między górnymi szafkami kuchennymi a sufitem. Takie rozwiązanie sprawdzi się z pewnością w mieszkaniach w bloku lub jako spiżarnia w małej kuchni. Można na przykład:

  • zabudować szafki kuchenne do samego sufitu,
  • stworzyć osobne i otwarte konstrukcje. 

Wtedy, gdy chce się sięgnąć coś z górnej półki, warto posiłkować się małą drabinką lub schodkiem. 

mała spiżarnia w kuchni

Spiżarnia w kuchni – aranżacje i inspiracje

Nowoczesna ukryta spiżarnia w kuchni

Nowoczesne spiżarnie nie są tylko tymi, które wpisują się w aktualne trendy aranżacyjne, ale również wymagania współczesnych konsumentów oraz mieszkańców. Ci z kolei stawiają na praktyczne rozwiązania i minimalizm. Ukryta za drzwiami szafy spiżarnia w kuchni świetnie wpisze się w te wymagania.

mała ukryta spiżarnia do kuchni

Klasyczna kuchnia ze spiżarnią

Drewniane szafki kuchenne, kamienne blaty, jasna przestrzeń, dekoracyjne drzwiczki i gałki – do takiej tradycyjnej aranżacji wnętrz może pasować spiżarnia zajmująca małe osobne pomieszczenie. Zachowując spójny styl, można oddzielić ją wyłącznie futryną drzwiową w kolorze kuchennych szafek. Harmonijna całość przywołuje na myśl elegancki i jednocześnie sielski klimat kuchni angielskich lub prowansalskich.

klasyczna spiżarnia w kuchni aranżacje

Rustykalna mała spiżarnia przy kuchni

Połączenie drewna i cegły przywodzi na myśl styl rustykalny: wiejską, ale jednocześnie bardzo elegancką oraz klimatyczną aranżację. Kuchnia ze spiżarnią w takim wydaniu na pewno będzie emanować ciepłem i wyjątkową atmosferą, w której będzie chciało się spędzać czas, gotować i jeść razem z najbliższymi.

rustykalna spiżarnia w kuchni

9 zasad, jak urządzić kuchnię ze spiżarnią:

  1. Rozmiar – wystarczy, żeby mała spiżarnia do kuchni miała 2,5 m2, ale zdarzają się zarówno mniejsze, jak i większe przestrzenie do przechowywania produktów spożywczych i sprzętów kuchennych. Najważniejsze, to dostosować rozmiar do realnych potrzeb i wielkości zapasów. Gdy mieszkamy w bloku z małą kuchnią i jedynym rozwiązaniem na spiżarnię jest szafa wnękowa, wówczas nie będziemy przejmować się samym rozmiarem tej przestrzeni, ale jej właściwą organizacją oraz uporządkowaniem.
  2. Okno – z zasady w spiżarni nie powinno być okien, ponieważ trafia przez nie naturalne światło, co automatycznie podwyższa temperaturę w spiżarni i sprawia, że nie jest ona stała przez całą dobę. Nawet gdy w spiżarni znajduje się okno, warto je po prostu zakrywać lub zabudować półki spiżarni.
  3. Temperatura i wilgotność – wracając do poprzedniego punktu: w spiżarni powinna być utrzymana temperatura oscylująca wokół 10-15° i wilgotność powietrza na poziomie około 50-70%. Gdy wilgotność jest duża, trzeba zadbać o odpowiednią wentylację, o czym w następnym punkcie.
  4. Wentylacja – w spiżarni często przechowuje się sypkie produkty spożywcze, które nie powinny być narażone na długotrwałe działanie wysokiej wilgoci. Jeżeli w spiżarni znajduje się okno, powinno pozostawać rozszczelnione. Gdy go nie ma, warto zainwestować w wentylację grawitacyjną.
  5. Organizacja – warto kierować się zasadą „pierwsze przyszło, pierwsze wyszło”, czyli najstarsze produkty spożywcze najlepiej kłaść bliżej brzegu, a te z dłuższym terminem przydatności – dalej. 
  6. Oświetlenie – najwygodniejszą formą jest doświetlanie poszczególnych półek, czyli instalacja kierunkowych świetlików lub oświetlenia ledowego pociągniętego przez wszystkie półki.
  7. Drzwi – choć ten punkt może wydawać się zbędny, to podczas korzystania ze spiżarni odgrywa ważną rolę. Podczas urządzania spiżarni w kuchni warto przemyśleć rodzaj, kierunek otwierania i wagę drzwi. Zazwyczaj, wychodząc ze spiżarni, mamy ze sobą kilka produktów spożywczych (w tym np. ciężkie słoiki). W tym przypadku warto byłoby zainwestować w lekkie, przesuwne lub wahadłowe drzwi. Można również zrezygnować z drzwi na rzecz samej futryny.
  8. Dostęp do górnych szafek – bezpieczny schodek lub drabina to podstawa. 
  9. Artykuły gospodarstwa domowego – w kuchennej spiżarni można przechowywać również rzadziej używane sprzęty, np. blender kielichowy, robota kuchennego, gofrownicę czy frytkownicę.